Sammen i Selbu består av 3 nivå; individnivå, tjenestenivå og kommunenivå. Arbeidet på de ulike nivåene skal sikre helhetlig, systematisk, tidlig og koordinert innsats for barn, unge og familier i Selbu kommune.
Individnivået retter seg mot alle fagpersoner i kommunen som arbeider med barn, unge og familier. Det inneholder også nyttig informasjon for barn, ungdom, foresatte/andre voksne og lag og organisasjoner.
Saker som ikke omhandler mistanke om vold/overgrep bør drøftes med barn og foresatte, jf. handlingsveilederen nivå 0.
Mandager og onsdager kl. 14-15.30.
Kontaktinfo til leder for grunnskoleteam:
Kontaktinfo til teamansvarlig barnehager:
randi.langerud@varnesregionen.no
Ina Renate Veien
Teamleder Ungdomsteam
ina.renate.veien@varnesregionen.no
Tlf: 479 70 524
Du når oss også ved å ringe sentralbordet i Stjørdal kommune på telefon:
74 83 35 00 mandag - fredag klokken 09:00 - 15:00.
Utenfor åpningstid, i helger og på helligdager kan du ringe:
Barnevernvakta på telefon: 902 87 037.
Har du en bekymringsmelding, ring oss på telefon 951 91 250 eller bruk dette skjemaet
På individnivå handler brukermedvirkning om at barn, unge og foresatte blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår deres liv. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, men også en nødvendighet for at Selbu kommune skal kunne tilrettelegge for best mulig hjelp for den enkelte.
Rådene og retningslinjene under bygger på Barneombudets rapport «Å eie sin egen sak» (2021). Rapporten er utarbeidet av en ekspertgruppe bestående av ungdommer som selv har mottatt hjelp fra flere hjelpetjenester.
Retten til brukermedvirkning er blant annet lovfestet i
Selbu kommune benytter Visma sin elektroniske individuelle plan. Denne legger opp til jevnlige evalueringer av tiltak, i samråd med bruker.
Tjenestenivået inneholder informasjon om og synliggjør hvordan de ulike tjenestene som møter barn, ungdom og familier samarbeider på tvers, samt hvilke rutiner tjenestene har for dette.
Tverrfaglige team i barnehager og skoler sikrer tverrfaglig arbeid og tidlig innsats i bekymringssaker. Skoler og barnehager kan få råd og veiledning i et tverrfaglig sammensatt team bestående av barnevern, PPT og helsesykepleier. Teamet møtes fast, minst 4 ganger per år. I tillegg kan andre inviteres inn ved behov. Foresatte kan også få muligheten til å delta i tverrfaglig team.
RUTINE tverrfaglige team 2022 (Word dokument)
Ansvarsgrupper er en tidsbegrenset, tverrfaglig samhandlingsgruppe rundt personer med omfattende og sammensatte behov som har behov for oppfølging fra flere tjenester samtidig.
Rutinebeskrivelse for ansvarsgrupper, IP og koordinator 2022 (Word dokument)
BUP-konsultasjonsteam er et tverrfaglig sammensatt team bestående av barnevern, PPT, helsesykepleier og psykolog i BUP. Formålet er å avklare om det enkelte barn eller ungdom bør henvises til barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk, drøfte råd og tiltak rundt barnet i hjemmet, i barnehage- eller skolehverdag, samt råd og veiledning til kommunale tjenesteytere. Teamet møtes annenhver måned.
Tverrfaglig forum barn og unge er et tverrsektorielt møtested for alle tjenester som jobber tett på barn, unge og familier i kommunen. Forumet har hovedfokus på barn og unge, 0-24 år. Teamet skal sikre en helhetlig og felles forståelse for arbeidet med barn og unge, samt bidra til god informasjonsflyt, opplæring og tverrfaglige drøftinger rundt felles tema som berører barn og familier. Teamet skal også bidra til god kjennskap og relasjonsbygging på tvers av tjenester og sektorer.
Samordningsteam barn og unge har som oppgave å koordinere, kvalitetssikre og utvikle kommunens tverrfaglige og tverrsektorielle arbeid rundt barn, unge og familier på systemnivå. Med barn og unge menes personer 0-24 år og deres familier.
Konsultasjonstid med PPT i skolene skal være en drøftingsarena for ansatte i skolen knyttet til enkeltbarn med spesialpedagogiske utfordringer eller lignende. Dette er et lavterskeltilbud
Familieteamet skal sikre tverrfaglig samhandling rundt familier med ulike utfordringer i familielivet. I familieteamet sitter det ansatte fra ulike kommunale tjenester, som har helse- og sosialfaglig kompetanse. Familieteam og PMTO - Selbu kommune
Handlingsveilederen Fra magefølelse til handling beskriver hvordan ansatte skal gå fram i saker hvor de har bekymringer knyttet til barn og unge.
Veilederen skal sikre at barn og unge får den oppfølgingen og hjelpen de trenger.
På tjenestenivå handler brukermedvirkning om at barn, unge og foresatte aktivt skal involveres i utviklingen av tjenestetilbudet. Dette er viktig for å kvalitetssikre arbeidet og øke treffsikkerheten i tiltakene som kommunen har opp mot barn, unge og familier. Kommunen har blant annet følgende arenaer for medvirkning på tjenestenivået:
Retten til brukermedvirkning er blant annet lovfestet i
Handlingsveilederen Fra magefølelse til handling på individnivået, legger opp til jevnlige evalueringer av tiltak som blir satt inn på alle nivå i bekymringssaker. Det er også lagt inn et punkt om evaluering i malen for samarbeidsmøter, for å sikre at dette blir gjennomført i alle saker.
Selbu kommune benytter Visma sin elektroniske individuelle plan. Denne legger opp til jevnlige evalueringer av tiltak, i samråd med bruker.
Samordningsteam barn og unge har ansvar for at rutiner og prosedyrer i arbeidet med barn, unge og familier jevnlig blir gjennomgått og revidert. Dette ligger som faste oppgaver i rutinebeskrivelsen og som en del av årshjulet. Det legges opp til at familieteam, tverrfaglige team i barnehager og skoler m.fl. årlig skal rapportere til Samordningsteam, som på bakgrunn av dette prioriterer og vurderer videre tiltak og justeringer i arbeidet.
Barneverntjenesten legger årlig fram tilstandsrapporten for Kommunestyret. Dette sikrer årlig evaluering av barnevernsarbeidet, og gir retning for videre arbeid for det forebyggende arbeidet i kommunen.
Selbu kommune er i ferd med å ta i bruk Compilo som elektronisk kvalitetssystem og internkontroll. Her skal alle rutiner og prosedyrer for arbeidet med barn, unge og familier ligge tilgjengelig og oppdateres jevnlig. Dette vil også fungere som avvikssystem.
Kommunenivået viser hvordan arbeidet med tidlig innsats og samhandling rundt barn, ungdom og familier er forankret i kommunens øverste ledelse og overordnede planer.
Kommunedirektørens ledergruppe består av alle sektorsjefer og virksomhetsledere i kommunen, i tillegg til kommunedirektøren. Ledergruppa sikrer tverrsektoriell dialog og samarbeid på øverste administrative nivå.
Politirådet er et formalisert samarbeid mellom øverste ledelse i kommunen og lokalt politi. Rådet skal sikre utveksling av kunnskap og erfaring mellom politi og kommune, og være et strategisk organ for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet.
Hovedutvalg helse, oppvekst og kultur er et politisk utvalg som ofte behandler politiske saker som vedrører barn, unge og familier i Selbu kommune.
Folkehelsegruppa er en tverrfaglig sammensatt gruppe som ledes av kommunens folkehelsekoordinator. Folkehelsegruppa koordinerer tiltak knyttet til kommunens overordnede folkehelsearbeid.
Felles kompetanseplan for helse- og omsorgssektoren i arbeidet med forebygging
Kommunen arrangerer en årlig tverrfaglig fagdag for alle tjenestene som jobber med barn, unge og familier i kommunen samt nære samarbeidspartnere. Fagdagene tar opp relevante tema på tvers av fag og tjenester.
Lenke til Youtube
Kommunen har siden 2021 jobbet aktivt med å systematisere arbeidet og heve kompetansen innen temaet skolefravær. Dette har resultert i en egen veileder for arbeidet med skolefravær i kommunen. Arbeidet vil fortsette videre i 2022 og 2023.
Tjenestene har egne årshjul som følges opp og sikrer internkontroll enhetsvis
Kommunedirektørens ledergruppe har ansvar for at planer og rutiner blir fulgt i det daglige arbeidet, og sikrer at det forebyggende arbeidet er forankret i øverste administrative ledelse.
Kommunestyret er det øverste politiske organ, som har det overordnede ansvaret for tilsyn og kontroll av oppgaver i kommunen. Kommunestyret har også ansvar for kommunens forebyggende plan.
Selbu kommune skal ta i bruk internkontrollsystemet Compilo. Der ligger rutinebeskrivelser og prosedyrer for arbeidet som jevnlig følges opp og revideres.
På kommunenivå handler brukermedvirkning om at innbyggerne i kommunen skal ha mulighet til å påvirke og si sin mening vedrørende det forebyggende arbeidet rundt barn, unge og familier. Dette er også et viktig ledd i kommunens utviklingsarbeid, for å sikre at brukerstemmen blir hørt når det skal tas viktige beslutninger som angår barn, unge og familier i kommunen.
Selbu ungdomsråd - Selbu kommune
Retten til brukermedvirkning er blant annet lovfestet i
Taushetsplikt
Alle som jobber med barn og ungdom har taushetsplikt. Det betyr at de ikke har lov til å fortelle andre om det som barn og ungdom sier eller gjør når de er i for eksempel barnehagen, på skolen, hos helsesykepleier eller legen. Taushetsplikten til alle som jobber med barn og ungdom varer hele livet ut.
Meldeplikt
Når voksne har mistanke om at barn og ungdom ikke har det godt hjemme, har de meldeplikt til barnevern eller politi. Barnevernets og politiets viktigste oppgave er å beskytte barn og ungdom mot vonde opplevelser i hjemmet, og finne ut hvilken hjelp de og familien kan ha behov for.
Vil du vite mer om hva dette betyr, kan du snakke med en voksen.