I Selbu er vi opptatt av et inkluderende fellesskap hvor alle mennesker, uavhengig av etnisitet eller bakgrunn, skal få et godt liv i bygda. Det er derfor viktig at vi alle bidrar aktivt til integrering og inkludering av innvandrere i lokalsamfunnet vårt.
Integrering handler om at innvandrere skal ta aktivt del i både samfunns- og arbeidslivet i Norge. For å lykkes med dette, må både innvandrere og nordmenn bidra og gjøre en innsats. Når man føler seg velkommen, trygg og likeverdig, er det lettere å bli inkludert i fellesskapet.
Her kan du finne ulike tilbud og hjelperessurser i arbeidet med integrering og inkludering av innvandrere i kommunen
Selbu kommune har en fadderordning for nyankomne flyktninger og innvandrere, der de blir kjent med en norsk person eller familie. Dette er et samarbeid mellom flyktningetjenesten og Selbu frivilligsentral. Dersom du ønsker å bidra i dette arbeidet, kan du melde deg som frivillig her Selbu frivilligsentral eller ta kontakt med frivilligsentralen.
Telefon: 974 09 162
E-post: frivillig@selbu.kommune.no
Selbu frivilligsentral arrangerer jevnlig språkkafe for personer som ønsker å bli bedre i norsk. Også selbygger og andre norskspråklige personer er hjertelig velkommen til språkkafe. Ta kontakt med frivilligsentralen for å få mer informasjon: Selbu frivilligsentral
En digital læringsplattform på flere språk om norsk idrettskultur. Lytt, les og surf deg gjennom kunnskapen!
IMDi har lansert Nora, som er en nettportal mot negativ sosial kontroll. Nettportalen gir ungdom og deres nettverk informasjon om støtteapparat som kan hjelpe når unge opplever ulike former for negativ sosial kontroll, som bekymring for å bli etterlatt i utlandet mot sin vilje.
Taushetsplikt
Alle som jobber med barn og ungdom har taushetsplikt. Det betyr at de ikke har lov til å fortelle andre om det som barn og ungdom sier eller gjør når de er i for eksempel barnehagen, på skolen, hos helsesykepleier eller legen. Taushetsplikten til alle som jobber med barn og ungdom varer hele livet ut.
Meldeplikt
Når voksne har mistanke om at barn og ungdom ikke har det godt hjemme, har de meldeplikt til barnevern eller politi. Barnevernets og politiets viktigste oppgave er å beskytte barn og ungdom mot vonde opplevelser i hjemmet, og finne ut hvilken hjelp de og familien kan ha behov for.
Vil du vite mer om hva dette betyr, kan du snakke med en voksen.